Bu noktada duralım.ve daha fazla ileriye gitmeden bandı biraz geri sarıp şunu soralım.Turistik amaçlı schengen vizesi nasıl alınır? Turist olarak italyaya gitmek istiyorsanız ve normal yani bordo pasaporta sahipsiniz vize almalısınız.Yeşil,Gri ve Diplomatik pasaport sahibi olanlar 180 gün içinde 90 günden fazla kalmamak şartıyla vizesiz gidebilirler.Bu pasaportları alabilmeniz içinde devlet çalışanı olmanız gerekiyor.Gri pasaport bazı durumlarda devlet çalışanı olmayan kişilerede verilebiliyor.bu pasaport görev pasaportudur ve ordaki katılımınızın süresine göre verilir.
Dönelim asıl konumuz olan bordo pasaporta schengen vizesi alınması meselesine.
-Esas mesele sizin sunduğunuz belgelerin ve profilinizin sizin bir göçmen olmadığınıza,ülkenize geri döneceğinize o insanların inanması meselesidir.
-Pasaportunuzun bitim tarihine 6 aydan fazla kalmış olması gerekiyor
-Seyahat sağlık sigortası yaptırmanız lazım.Kabaca avrupa alanı için yıllık 100-150 lira civarıdır bu.
-Yanınızda iki tane biyometrik fotoğraf bulunsun
-En önemlisi banka kayıtlarınızdır.Aslında tapu kayıtları,maaş bordrosu,kredi kartı ekstresi vs.. bunlarada gerek yok.
Esas önemli olan şey bankada ne kadar paranızın olduğudur.
Mutlaka belli bir nakit varlığını ibraz etmeniz gerekiyor.Aylık en az 900 Euro civarında (bu rakam ülkelere göre değişiklik göstermektedir.) bir paranın hesapta olmasını istiyorlar.Örneğin 6 ay kalıcaksanız 5400 Euro civarından bir paranın hesabınızda olması gerekir.Gelir durumunuzu belgeledikten sonra gerisi teferruat aslında.
-Uçak,ve kalıcağınız yere dair rezervasyonlarınızı istiyorlar.Vize almadan bilet almayın.Sadece rezervasyon yapın çünkü vize verileceğinin bir garantisi yoktur.
-Öğrenciyseniz öğrenci belgesi,gidilecek okuldan kabul belgesi vs isterler.
-İtalyaya aracı kurumlar vasıtasıyla vize başvurusu yapıp birde aracı şirkete komisyon ödemenize gerek yok.Kendiniz gidebilirsiniz italyan konsolosluğuna.Randevu almanızada gerek yok.Ben Öylece gidip işlerimi halletmiştim.
-Orda size bir form vericekler onu doldurmanız gerekiyor
-Vizenizin çokgirişli yani Multi olmasına dikkat edin.
-Azami 3 yada 5 yıllık vize verirler.Uzun süreli vize almak istiyorsanız vize alışlarınızda aynı ülkenin konsolosluğuna gitmeniz faydanıza olabilir.Sorunsuz giriş-çıkış yaptığınızı görünce vize sürenizi uzun tutucaklardır.Uzun süreli istediğinizi orda belirtmeniz gerekir.Ek bir takım evraklar isteyebilirler.Özellikle ülkenizde düzenli bir geliriniz olduğunu belgelerseniz uzun vadeli alma şansınız yükselir.
-Ben evraklarımı teslim ettiktan sonraki 4. iş gününde vizemi almıştım.
-Vize ücreti 60 eurodur.Ancak erasmus değişim öğrencilerinden vs. herhangibir ücret istenmiyor.
-Teoride Schengen alanına vize alınan ülkeden ilk girişin yapılması gerekiyor ama pratikte bu delinebiliyormuş diye duydum.Yani italyadan vize alıp ilk yunanistandan giriş yapmak mümkün olabilir.Ben şahsen denemedim ama deneyenlerden sıkıntı çıkarılmadığını duydum.
-Her vize başvurusunda bu evrakları yeniden hazırlamanız gerekmektedir.
-Schengen alanına dahil ülkelerde çok acil olmadığı müddetçe,yani kaza,doğal afet vs çok ağır bir durum olmadığı müddetçe türk vatandaşlarına kapıda vize uygulaması yoktur.Bu çok acil durumlarda da gene sınır görevlilerinin takdiri esastır.
-Vize konusu maalesef Sıkıntılı bir konu ve yakın zamanda çözülecek gibi de görünmüyor..
Devamı gelicek...
Yorumlar
Yorum Gönder